Licht op kantoor… ins- en outs..

Licht op kantoor… ins- en outs..

Een goed verlichte werkplek zorgt ervoor dat je werknemer minder vaak ziek is, een beter humeur heeft en meer produceert. Dus… wat is dan een goed verlichte werkplek? Ik leg je dit graag uit:

We hebben in NL een sterke drang naar regels .. niet altijd leuk maar in dit geval wel goed! De Arbo norm voor lichtsterkte op de werkplek is 500 lux (eenheid verlichtingssterkte).

Ondanks deze norm is de gemiddelde sterkte 400 Lux (gemeten). Dit zorgt ervoor dat veel medewerkers op een gemiddelde dag tekort aan licht heeft waardoor men een reactie in het lijf krijgt zoals onrust en ‘duf zijn’.. Dit komt omdat we een biologische klok hebben die daardoor uit balans raakt en als gevolg slapen we ook nog eens slecht…

Het gebrek aan licht leidt dus tot veel meer.. verminderde geheugenfunctie, oriëntatie vermogen en daarmee concentratieverlies wat dan weer het humeur aantast en daarmee mindere prestaties oplevert. Je leest het al.. zo’n klein dingetje kan veel teweeg brengen. Dit alles uitgedrukt in geld maakt het vooral erg belangrijk. Slechte verlichting kost de werkgever geld, veel geld. Vanuit onderzoek is aangetoond dat 1,2 tot 1,5% van het ziekteverzuim te wijden is aan een slecht verlichte werkplek.

Naast de lichthoeveelheid is de lichtkleur (Kelvin) ook zeker een sterke invloed. Kelvin is de kleur die ontstaat wanneer je ijzer verwarmt. Bijv. 2700 Kelvin (2426 graden Celsius) geeft een warme witgele kleur uitermate geschikt voor in een huiskamer. Voor kantoren zijn andere kleuren uiteraard raadzamer. De best inzetbare lichtkleur is 4000K – zuiver licht noemen we dat. Er is een 6500K lichthoeveelheid die het dichtst bij daglicht komt maar die is voor in kantoren gebleken te fel. Alleen in tandartspraktijken en autospuiters is deze lichthoeveelheid juist aan te bevelen!

Hun product moet namelijk ook perfect zijn wanneer dit in natuurlijk daglicht wordt gezien. Maar in een kantoor zal het geen extra resultaat bieden t.o.v. 4000K.

De laatste jaren hebben we behalve lichtsterkte en lichtkleur ook lichtvormen.. en dan doel ik op vormgeving en beleving. Dit maakt een heel groot onderdeel uit van de sfeer. Een goede sfeer bepaalt voor een groot gedeelte het welbehagen van de medewerkers. Kan er zelfs voor zorgen dat men zich ‘prettiger’ voelt.

We hebben hiermee direct een sterk onderscheid in beleving en meetbaarheid van feiten.. Ik ben sterk van mening dat de sfeer in een kantoor en/of woonkamer meer bepalend is dan alleen de feiten.

Heel belangrijk: Denk aan regelmatig onderhoud van verlichting. Verlichting veroudert wat weer resulteert in minder lichtafgifte, daardoor denkt u de juiste hoeveelheid in te zetten maar blijkt het in praktijk heel anders te zijn. Regelmatig vervangen dus!

Als je na het lezen van deze Blog meer wilt weten of eens wilt sparren hierover hoor ik het graag!

Ruben